top of page
Gradient Background

Tervetuloa blogiin!



Melkein 500 vuotta sitten filosofi Descartes ajatteli kehon ja mielen olevan kaksi ihan erillistä entiteettiä, joiden välillä viestinviejinä kulki mystiset "elonhenget". "Ajattelen, siis olen" -hän totesi, eli tajuntaa ilman kehoa ei ole olemassa. Nykytutkimus onkin osoittanut että keho ja mieli, eli kehon fyysinen ja psyykkinen puoli on jatkuvassa, syvällisessä vuorovaikutuksessa keskenään. Descartesin runollinen elonhenki -käsite voisikin nyt 500 vuotta myöhemmin kuvata sitä elossaolemisen tunnetta kun uppoudumme johonkin itsellemme mieluisaan tekemiseen kehoinemme kaikkinemme - kävelemme syksyisessä metsässä aistit auki, tanssimme itseksemme lempibiisin tahtiin, laulamme yhdessä ystävien kanssa...

Keho ei ole vain mikään aivojen kuljetusväline, jota pitää ravita ja huoltaa jotta aivomme toimisi optimaalisesti ja työtehomme olisi vaatimusten mukainen. Kehomieli on kotisi. Kehomieleen on myös varastoitunut kaikki koettu ja opittu ihan syntymästä saakka. Kuinka meitä katsottiin pienenä lapsena: ylpeydellä ja iloisin silmin vai arvostelevasti ja moittivasti – vai katsottiinko ollenkaan? Saimmeko olla surullisina sylissä siliteltävänä, saimmeko iloisina remuta ja riehua, keho ihan villinä? Saimmeko kokea kelpaavuutta ja pärjäävyyttä kun kasvoimme isoiksi, saimmeko teininä kokea joukkoon kuulumista, laumassaolemisen riemua, kohtasimmeko hyväksyviä vai ylenkatsovia katseita, ja sanoja? Millaisia tarinoita mielesi ja kehosi kertoo menneisyydestäsi?


Kehomieli on se mitä me olemme, ja miten me olemme, ja myös se miten meidät koetaan. Usein toisen tunnetilaa pystyy lukemaan jo matkan päästä. Huonon päivän sattuessa puoliso on kuin myrskyn merkki, tai kun palaveri menee nappiin, näyttää työkaveri olevan innosta lentoon lähdössä.

Kaikki tunteet tarttuvat. Kyse on ihmisenä olemisesta – kivikaudella laumaan kuuluminen oli elossapysymisen ehto, ja lauman yhteenkuuluvuus ja toimintakyky rakentui tunteiden välittymiseen. Kun tiikeri lähestyy luolansuuta, on vahtivuorossa olevan pelonkiljaisu kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys: adrenaliini saa koko lauman valpastumaan ja toimimaan.

Emme ole enää luola-asukkeja mutta tunteet tarttuvat samalla tavalla. Onkin hyvä kysyä: mitä tulee huoneeseen kun sinä tulet huoneeseen? Kehon asento, ilmeet, liikkeen ja eleiden keveys tai raskaus kertoo paitsi muille, niin myös omalle mielellesi mitä sinulle kuuluu. Millaisia tarinoita mielesi ja kehosi kertoo tämänhetkisistä olosuhteista ja tulevaisuuden näkemyksistäsi?


Jotta voimme säädellä kehomielen olotilaa, meidän tulee tulla tietoisiksi sisäisistä tuntemuksistamme.

Jos haluaisit säädellä jännittyneisyyden tai stressin kokemusta mukavampiin tiloihin, siihen on keinoja kun ensin tiedostaa sisäiset tuntemuksensa. Voisi ajatella että keho rentouttaa mielen, ja mieli kehon. 

Kehomielen tilan – esimerkiksi vireystilan muutos kohti hyvää virettä – voi alkaa ihan siitä, että muuttaa tietoisesti kehon asentoa, kasvojen ilmettä, syventää ja rauhoittaa hengitystä, rentouttaa lihakset ravistelemalla, tuottaa jotain muuta liikettä, vaikka tanssii pari minuuttia. Me nykyihmiset "elämme päässämme" suurimman osan päivää ja yhteys kehoon unohtuu.


Keho kertoo tilastaan erilaisten tuntemusten kautta: kipuina, särkyinä, kireyksinä, puutumisoireina, lihasten jännittymisenä, rentoutena. Se kertoo tilastaan sisäisinä tuntemuksina, sydämen sykkeenä, hengityksen kulkuna, vatsan toimintana.

Kehon viestit on kuitenkin helppo sivuuttaa. Pystymme toimimaan automaattiohjauksella vaikka uppoutuneena työntekoon ja vähän kuin poistumaan kehosta. Illalla pitkän työpäivän jälkeen kehon unohtaminen voi kostautua jomotuksina ja kireyksinä, hankalana olona ja apaattisena mielialana.


Vain hyvässä vireessä on mahdollista olla rakentavasti vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja tuntea yhteenkuuluvuutta. Vain hyvässä vireessä kehomieli tuntee turvaa. Turvan tunne on kehittymisen, uuden oppimisen ja innostumisen ehto, ja muihin liittymisen mahdollistaja.




Hyvää itsetuntoa on totuttu pitämään yleistä hyvinvointia ja menestystä ennakoivana ominaisuutena. Vahva itsetunto katsotaan jo lapsesta asti tavoiteltavaksi asiaksi, josta kumpuaa paljon hyvää ja kaunista elämän matkalle. Jos itsetunto on hyvä, voi saavuttaa mitä vaan, päästä pitkälle, saada onnellisen elämän. Varsinainen supervoima siis?

Hyvällä itsetunnolla on kyllä merkitystä siihen, kokeeko elämänsä olevan onnellista. Jos pitää itsestään, on mieliala useammin levollinen ja iloinen. Iloisen mielen silmälasien läpi katsottuna oma tavallinenkin elämä näyttäytyy viihtyisänä, itselle sopivana. Kun itsetunto on vahva, tavoitteet tuntuvat mahdollisilta saavuttaa.


Uudet tutkimukset antavat kuitenkin kiinnostavaa tietoa hyvän itsetunnon merkityksestä. Näyttää siltä, että liian vahva itsetunto voi jopa sabotoida omia tavoitteita. Kun uskoo pystyvänsä mihin vaan, voikin löytyä vähemmän joustavuutta elämän vastoinkäymisten edessä. Eräässä tutkimuksessa todettiin, että erityisen "hyväitsetuntoiset" opiskelijat luovuttivat vaikean tehtävän edessä ennenaikojaan, jos heistä alkoi näyttää siltä, että lopputuloksesta on tulossa keskinkertainen. Heiltä puuttui mielen joustavuutta, heidän oli vaikea sietää ja hyväksyä osaamattomuuttaan tehtävän edessä. Hyväitsetuntoisen voi olla vaikea sietää pettymystä, niin vaikea, että sietämättömien tunteiden edessä on helpompaa luovuttaa kesken kaiken – tai olla yrittämättä alun perinkään.


Hyvä itsetunto ei takaa mahtavaa työsuoritusta, upeita akateemisia saavutuksia tai hyviä johtajuustaitoja. Se ei estä lasta tai nuorta ajautumasta huonoille teille, vaan vaikuttaa ennemminkin olevan järkevän käyttäytymisen seuraus, ei sen syy. Itsemyötätuntoa tutkineen professori Kristin Neffin mukaan hyvä itsetunto onkin yksinkertaisesti seurausta siitä, että ajattelee olevansa hyvä asioissa, joilla on merkitystä itselle. Tästä voisi päätellä, että ylipäätään kiinnostumalla jostain – uppoutumalla, tekemällä, opettelemalla, harjoittelemalla – kasvattaa paitsi taitojaan niin myös itsetuntoaan. Mille pohjalle sinun itsetuntosi rakentuu? Millä asioilla on sinulle merkitystä? Missä sinä olet hyvä? Ehkä sille olisi hyvä varata enemmän aikaa, on se mitä onkaan.


Jos olet äiti tai isä: mieti, millä asioilla on lapsellesi merkitystä? Unohda, mitä sen pitäisi olla sinun tai yhteiskunnan mielestä, mistä lapsesi on oikeasti innostunut? Ehkä hän rakastaa tubettamista, korttitemppuja, auton rassaamista, tanssimista, pupun hoitamista, meikkaamista, askartelua..? Saako hän tuntea itsensä edessäsi taitavaksi ja hyväksi ihan sellaisena kuin on, omine erityisine kiinnostuksen kohteineen ja innostumisineen?


Pelkän hyvän itsetunnon sijaan on kestävämpää tavoitella hyvää itsetuntemusta. Sehän onkin oikeastaan elämänmittainen hanke, ellei tärkein tehtävämme. Itsetuntemus luo myös itsemyötätuntoa, kykyä katsoa omaa toimintaa ja ajattelua lempeästi ja soimaamatta. Myötätuntoisena itseäsi kohtaan säilytät mahdollisuuden oppia virheistäsi ja siedät muutenkin elämään kuuluvaa epävarmuutta. Itsetuntemus joustavoittaa mieltä ja ajattelua, se luo tilaa elämän pienten hyvien asioiden huomaamiseen, kiitollisuuteen. Joustavaa mieltä tarvitaan varsinkin elämään kuuluvien vastoinkäymisten ja murheiden edessä.




"Mitä sä teet?"

Pieni suuri kysymys.


Elämän merkityksellisyys linkittyy vahvasti ammattipiireissä heti kättelyn jälkeen tulevaan kysymykseen ”Mitä sä teet?” Mitä minä teen? Hmm..niin. Minä olen sellainen lentävä kala, tai outolintu.


Olen kala vedessä viestinnän ja markkinoinnin maailmassa ja olen vapaan taivaan lintu terapeuttisessa ihmissuhdetyössä. Olen korkeakoulutettu graafinen suunnittelija ja täydennyskoulutettu taideterapeutti. Olen ratkaisuja etsivä konseptisuunnittelija ja ad, ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Tuotan muotoa ja viivaa, ajatusta ja sanaa, isoa ja pientä. Ilmeitä, konsepteja, kuvituksia. Tuotan rentouttavia taidetyöpajoja, inspiroivia keskusteluryhmiä, terapeuttisia kohtaamisia, hoitavaa ja luovaa hoksaamista. Tarjoan turvallisen tilan, missä etsiä oman elämänsä merkityksellisyyttä.


Tämän sanottuani olo on kuin kaapista tulleella teinillä. Miten intohimo ja sisäinen palo voi vetää niin eri suuntiin? Voiko olla osaaja kahdella niin erilaisella kentällä kuin visuaalinen suunnittelu ja terapiatyö? Työelämässähän ihmisen kuuluu olla liekeissä omasta spesiaalista jutustaan, uppoutua syvälle osaamisalueeseensa ja hioa omaa erityistä timanttiaan teräväksi ja kapeaksi kunnes siitä kilpaillaan työmarkkinoilla. Meitä pusketaan jo nuoresta erikoistumaan, ja arvostettu ammattilainen on sellainen, joka tekee työkseen erikoistumista ja sitoutumista vaativaa työtä nousujohteisella uralla. Voisiko asiantuntijatyön ihmiskuva olla monipuolisempi? Terävän ja kapean kärkispesialistin rinnalla voisi toimia lavea generalisti, nopeasti oppiva ja omaksuva ihminen jolla sujuu moni asia. Joustava ja peloton tyyppi joka on kuin kala vedessä monenlaisissa lätäkössä, monenlaisten kalojen seurassa.


Tulevaisuus tarvitsee multipotentialisteja


Oletko sinäkin helposti pitkästyvää tyyppiä joka rakastaa uppoutua moniin erilaisiin kiinnostuksen kohteisiin? Kirjailija, multitalentti Emilie Wapnickin Ted-puhe kannattaa kuunnella, jos on koskaan huomannut olevansa kiinnostunut monesta eri asiasta. Emilie kutsuu heitä (meitä) multipotentiaaleiksi. Meillä on monta identiteettiä, monia potentiaalisia uppoutumisen kohteita. Innostumme usein ja hyvinkin erilaisista asioista, toimimme erilaisilla pelikentillä. Multipotentiaalit ovat pelottomampia kokeilemaan uusia ratkaisuja, sillä he ovat tottuneet olemaan aloittelijoita ja toimimaan oman mukavuusalueensa ulkopuolella. Mukautumiskyky onkin yksi tärkeimmistä ominaisuuksistamme 2020 luvulla. Innovaatiot tapahtuvat boksin ulkopuolella, risteävien pelikenttien yhtymäkohdassa jonne multipotentiaali hakeutuu mielellään.


Tutkimusten mukaan jopa 38 % ihmisistä harmittelee eläköityessään sitä, että ei tullut tehtyä työkseen jotain ihan muuta. Olen iloinen, että uskaltauduin ulos ammatillisesta boksistani ja rohkenin ottaa käyttöön muutkin kiinnostuksen ja kehityksen kohteeni. Nyt säätelen itse omaa liekkiäni. Kun ryhdyin yrittäjäksi vuonna 2011, olin tehnyt mainostoimisto-ad.n ja graafisen suunnittelijan töitä jo lähes 20 vuotta. Vaikka suunnittelutyö on parhaimmillaan luovaa ja valtavan inspiroivaa tiimityötä, kaipasin lisäksi jotain omaehtoisempaa ja kokonaisvaltaisempaa. (Olin ehkä myös vähän pitkästynyt). Halusin taas löytää uteliaisuuteni.


Omalla polulla


Yrittäjänä sain jakaa arkeni tunnit niin kuin halusin, ja koulun penkille palaaminen inspiroi. Aalto Pro.n ryhmätaideterapiaopinnot tuntuivat synteesiltä vanhasta rakkaasta työurastani ja jostain uudesta innostavasta. Samalla aloitin psykologian opinnot avoimessa yliopistossa, ja vähän myöhemmin vielä ratkaisukeskeisen lyhytterapian opinnot. Suunnittelija-yrittäjän töiden ohessa uppouduin innolla ihmismielen salaisuuksiin. Kaikkiaan viiden vuoden aikana pänttäsin ja tentin kymmeniä kirjoja, verkostoiduin upeiden opettajien ja opiskelijakollegoiden kanssa, harjoittelin satoja tunteja ja lopulta valmistuin. Ajan kanssa sain rakennettua arkeni taas itselleni merkitykselliseksi, ja osoittautuikin varsin energisoivaksi jakaa aika kahden toisiaan täydentävän intohimon kesken. Pääsin tekemään terapiatyötä lasten, nuorten ja aikuisten kanssa, ryhmien ja yksilöasiakkaiden kanssa. Tunsin tekeväni tärkeää työtä. Olen löytänyt uutta lämpöä ja näkökulmaa myös graafisen suunnittelijan työhöni. Hiljainen uppoutuminen kirjainten, värien ja muotojen maailmaan on ihana vastapaino intensiiviselle ihmissuhdetyölle.


Luova työskentely herättää apean mielen eloon ja rauhoittaa kireän mielen tyyneksi. Uppoutuminen havaintoon, itsen kuunteluun ja käsin tekemiseen hoitaa ja parantaa ajattelevaa puoltamme ja sen myötä aistivaa ja kokevaa kehoakin. Ratkaisukeskeisen terapian teemojen soveltaminen terapeuttiseen taidetyöskentelyyn on avannut vielä aivan uusia näkökulmia ihmisenä olemiseen. Me voimme todellakin kouluttaa itsemme voimaan hyvin ja kohtelemaan itseämme myötätuntoisesti. Asiat ovat niin kuin ne ovat, mutta myös niin kuin me kerromme itsellemme niiden olevan. Oman kertomuksen tutkiminen on monelle mullistava kokemus. Siitä mullistuksesta voi seurata jotain ihan uutta – aivan omannäköinen elämä.


Elämän merkityksellisyyttä etsimässä


Elämän merkityksellisyys on jättimäisen iso ajatus. Kullakin omansa, eikö? Elämän merkitys ja tarkoitus on olla elossa ihan kaikkinensa. Elää ja kokea elämää kunnioittavassa yhteydessä muiden elävien kanssa. Löytää omien arvojen mukaisen tavan olla elossa. Löytää oman erityisen polkunsa.


Oma polkuni on löytynyt, eikä se välttämättä mahdu virallisiin cv-muotteihin. Ja se on hyvä juuri niin. Kun ylitin häpeäni ja toteutan aidosti molempaa osaamispuoltani, ovatkin ne alkaneet kummallisesti ruokkia toisiaan. Synergiaa löytyy epätodennäköisillä tavoilla, hedelmällisiä yhteyksiä rakentuu, upeita, kiinnostavia ihmisiä tulee vastaan polullani, innostavat projektit tuottavat lisää ihan uusia innostavia projekteja.


En ole yksin kaksine polkuineni, sen tiedän. Moni meistä pohtii keskellä elämää omaa merkitystään ja valintojaan. Moni meistä on tällainen multipotentiaali. Elämää ei kannata pelätä, vaan kokeilla ja yrittää, lentää ja sukeltaa!

Oma polku
kehomieli

Marika Tynnilä
Imagi Oy.n perustaja 
ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti
ryhmätaideterapeutti (Aalto Pro)
TaM, Aalto yliopisto

professional coach (tammikuu 2025)
joogaopettaja (RYT 200)
 

marika(at)imagi.fi
040 557 5850

Imagi Oy 3174951-6

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
Abstract Blur

"On kaksi tapaa elää: joko niin, että mikään ei ole ihmeellistä, tai niin, että kaikki on ihmeellistä."

 

Albert Einstein

© 2024 Imagi Oy

bottom of page