
Melkein 500 vuotta sitten filosofi Descartes ajatteli kehon ja mielen olevan kaksi ihan erillistä entiteettiä, joiden välillä viestinviejinä kulki mystiset "elonhenget". "Ajattelen, siis olen" -hän totesi, eli tajuntaa ilman kehoa ei ole olemassa. Nykytutkimus onkin osoittanut että keho ja mieli, eli kehon fyysinen ja psyykkinen puoli on jatkuvassa, syvällisessä vuorovaikutuksessa keskenään. Descartesin runollinen elonhenki -käsite voisikin nyt 500 vuotta myöhemmin kuvata sitä elossaolemisen tunnetta kun uppoudumme johonkin itsellemme mieluisaan tekemiseen kehoinemme kaikkinemme - kävelemme syksyisessä metsässä aistit auki, tanssimme itseksemme lempibiisin tahtiin, laulamme yhdessä ystävien kanssa...
Keho ei ole vain mikään aivojen kuljetusväline, jota pitää ravita ja huoltaa jotta aivomme toimisi optimaalisesti ja työtehomme olisi vaatimusten mukainen. Kehomieli on kotisi. Kehomieleen on myös varastoitunut kaikki koettu ja opittu ihan syntymästä saakka. Kuinka meitä katsottiin pienenä lapsena: ylpeydellä ja iloisin silmin vai arvostelevasti ja moittivasti – vai katsottiinko ollenkaan? Saimmeko olla surullisina sylissä siliteltävänä, saimmeko iloisina remuta ja riehua, keho ihan villinä? Saimmeko kokea kelpaavuutta ja pärjäävyyttä kun kasvoimme isoiksi, saimmeko teininä kokea joukkoon kuulumista, laumassaolemisen riemua, kohtasimmeko hyväksyviä vai ylenkatsovia katseita, ja sanoja? Millaisia tarinoita mielesi ja kehosi kertoo menneisyydestäsi?
Kehomieli on se mitä me olemme, ja miten me olemme, ja myös se miten meidät koetaan. Usein toisen tunnetilaa pystyy lukemaan jo matkan päästä. Huonon päivän sattuessa puoliso on kuin myrskyn merkki, tai kun palaveri menee nappiin, näyttää työkaveri olevan innosta lentoon lähdössä.
Kaikki tunteet tarttuvat. Kyse on ihmisenä olemisesta – kivikaudella laumaan kuuluminen oli elossapysymisen ehto, ja lauman yhteenkuuluvuus ja toimintakyky rakentui tunteiden välittymiseen. Kun tiikeri lähestyy luolansuuta, on vahtivuorossa olevan pelonkiljaisu kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys: adrenaliini saa koko lauman valpastumaan ja toimimaan.
Emme ole enää luola-asukkeja mutta tunteet tarttuvat samalla tavalla. Onkin hyvä kysyä: mitä tulee huoneeseen kun sinä tulet huoneeseen? Kehon asento, ilmeet, liikkeen ja eleiden keveys tai raskaus kertoo paitsi muille, niin myös omalle mielellesi mitä sinulle kuuluu. Millaisia tarinoita mielesi ja kehosi kertoo tämänhetkisistä olosuhteista ja tulevaisuuden näkemyksistäsi?
Jotta voimme säädellä kehomielen olotilaa, meidän tulee tulla tietoisiksi sisäisistä tuntemuksistamme.
Jos haluaisit säädellä jännittyneisyyden tai stressin kokemusta mukavampiin tiloihin, siihen on keinoja kun ensin tiedostaa sisäiset tuntemuksensa. Voisi ajatella että keho rentouttaa mielen, ja mieli kehon.
Kehomielen tilan – esimerkiksi vireystilan muutos kohti hyvää virettä – voi alkaa ihan siitä, että muuttaa tietoisesti kehon asentoa, kasvojen ilmettä, syventää ja rauhoittaa hengitystä, rentouttaa lihakset ravistelemalla, tuottaa jotain muuta liikettä, vaikka tanssii pari minuuttia. Me nykyihmiset "elämme päässämme" suurimman osan päivää ja yhteys kehoon unohtuu.
Keho kertoo tilastaan erilaisten tuntemusten kautta: kipuina, särkyinä, kireyksinä, puutumisoireina, lihasten jännittymisenä, rentoutena. Se kertoo tilastaan sisäisinä tuntemuksina, sydämen sykkeenä, hengityksen kulkuna, vatsan toimintana.
Kehon viestit on kuitenkin helppo sivuuttaa. Pystymme toimimaan automaattiohjauksella vaikka uppoutuneena työntekoon ja vähän kuin poistumaan kehosta. Illalla pitkän työpäivän jälkeen kehon unohtaminen voi kostautua jomotuksina ja kireyksinä, hankalana olona ja apaattisena mielialana.
Vain hyvässä vireessä on mahdollista olla rakentavasti vuorovaikutuksessa muiden kanssa ja tuntea yhteenkuuluvuutta. Vain hyvässä vireessä kehomieli tuntee turvaa. Turvan tunne on kehittymisen, uuden oppimisen ja innostumisen ehto, ja muihin liittymisen mahdollistaja.